Sondre Bjellås

Senior løsningsarkitekt hos Deepmind AS


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg heter Sondre Bjellås og er Senior Solution Architect hos Deepmind AS. I denne stillingen gjør jeg alt en vanlig utvikler gjør, og mye mer. Involverer gjerne møter med kunder for å forstå problemstillinger og skissere løsninger. Utarbeide detaljerte arkitekturbeskrivelse av løsning. Jobbe sammen med team av utviklere for å få realisert en beskrevet arkitektur. Går med tid til coaching og mentoring av kollegaer, ikke bare på arkitektur og programmeringsteknikker - men også innenfor presentasjonsteknikk, da jeg har endel erfaring med å holde presentasjoner.

Jeg er veldig glad i front-end, startet min karriere som web-designer. Spesielt glad i HTML 5 og mener at det meste av applikasjoner kan realiseres på web-teknologier. På fritiden liker jeg å jobbe med ulike open source prosjekter og tukler litt med ny teknologi. Veldig glad i filmer og bygger for tiden en dedikert hjemmekino. Det som kommer først i livet, er vår lille datter. Hun setter premissene for min tidsbruk i disse dager.

Har en lidenskaplig interesse i frivillighet og ikke-vold som to grunnleggende prinsipper for å organisere samfunnet. Blogget siden 2000 og holder stadig koken med flere tekniske og ikke-tekniske blogger. Eneste norske blogg er den filosofiske bloggen, http://utenstat.no

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Bruker en hjemmebygget PC til å spille dataspill og utføre videoredigering. Spiller mest spill på Xbox 360, mer kos å sitte i en god stol mens man spiller med venner over Xbox Live. En stasjonær PC med stor skjerm, god mus og keyboard vil alltid være å preferere når man skal programmere. Bærbare PCer er ikke bygget for utviklere.

Bruker forøvrig en Dell XPS 14z som laptop.

Vokste opp med Macintosh, gikk over til Windows PCer da jeg startet min første jobb som 17-åring tilbake i 1998. Vært borti det meste fra Commodore 64, Amiga og videre.

Har et avslappet forhold til teknologi og plattform, bruker daglig både iPad, iPhone, Windows Phone og Windows.

Har noen fantastisk gode hodetelefoner med støykansellering, har både Bose og et annet merke jeg ikke husker i farten.

Og hva slags software?

Av programvare er det Visual Studio som er det viktigste verktøyet. Paint.NET er aktivt brukt som et alternativ til Photoshop, og det finnes en utmerket add-on til Paint.NET som gjør det raskt og enkelt å lagre som .ico (ikon) filer. Microsoft Office brukes tungt, spesielt Visio og Outlook.

Spotify brukes daglig, på alle enhetene. Bruker om dagen AnyDVD HD ganske mye til å ta kopi av alle filmene mine. Skal brukes til å lettere organisere, søke, finne og spille av filmene på hjemmekinoen.

Av nettlesere bruker jeg det meste, Chrome, IE, FireFox og Opera. Chrome blir mest brukt.

Bruker KeePass for alle mine hemmeligheter, anbefales på det sterkeste!

Annet av programvare jeg bruker litt, er: Windows Live Mesh (cloud backup av dokumenter og synkronisering av alle bildene), AirPlayIt for streaming til iPad og iPhone fra Windows, Evernote for notater, Writer til iPad for effektiv skriving og tekst-notater, VLC Player for videoavspilling… og masse, masse mer.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

For noen år siden holdt jeg foredrag på The Gathering i Vikingskipet for Microsoft. I den forbindelsen krevde jeg å få en god maskin å gjøre demoer på. Da fikk jeg et beist av en demo-maskin fra HP, som inkludert to stk 30” LCD skjermer. Såpass burde hver utvikler ha på kontoret!

Ellers vil jeg ha Kinect-sensor under skjermen, som brukes til å gi kommandoer til PCen.

Mest av alt, drømmer jeg om den dagen PCene begynner å ta antropomorfisme helt ut. Antropomorfisme handler om menneskers evne til å tilegge objekter og dyr mer menneskelige trekk og evner enn de egentlig har. Datamaskiner kunne fint med dagens kraft, simulere mange av menneskers egenskaper og utført nyttige hjelpetjenester for folk. Det vi ser med Siri på siste iPhone fra Apple er bare begynnelsen på noe stort som kommer om noen år. Har skrevet litt om dette på http://morphi.me.