Rune Spaans

Uavhengig illustratør og regissør


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg kommer fra Brønnøysund i Nordland, og har gjort digitale illustrasjoner og animasjoner i alt for mange år. Nå bor jeg på Grünerløkka i Oslo med kjæresten og datteren min. Jeg er en rastløs og nysgjerrig person, og karrieren min har gjort mange fascinerende hopp.

Fra 1994-1996 jobbet jeg som “lead artist” i spillgiganten Funcom, deretter startet jeg og noen venner et eget spillfirma som het Innerloop. Jeg forlot spillindustrien i 1999 for å jobbe mer med storydreven animasjon. Fra 2001 til 2008 var jeg sjef for 3D-avdelingen i et postproduksjonsselskap som heter Toxic. De siste fire årene har jeg jobbet selvstendig på både store og små prosjekter. I fjor gjorde jeg en av effekt-sekvensene på Trolljegeren, en film som har fått mye oppmerksomhet i utlandet. Det neste året blir jeg å jobbe som co-regissør på en animert barnefilm på Qvisten Animasjon.

Jeg driver også et kreativt nettsted som heter Det Store Dyret.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Det viktigste arbeidsredskapet mitt er nok stolen og pulten min. Jeg har hatt mye problemer med rygg og håndledd, og har brukt tid og penger på å finne løsninger som gjør at jeg ikke får belastningsskader. Jeg sitter i en Aeron kontorstol, som har en netting som former seg etter rygg og rompe. Den er utrolig behagelig og luftig å sitte i. Pulten min er en elektrisk heve-senke-pult fra EFG Hov+Dokka. Jeg er ikke helt fornøyd med bordplaten på den, og har kjøpt inn noen kvadratmeter finerplater for å kunne bygge en mer elegant løsning som får skjermene opp og gir meg lagringsplass under skjermene.

Når jeg jobber med 3D-animasjon, så sitter jeg for det meste på en Dell Precision arbeidsstasjon, en dual quad-core maskin med 16Gb RAM og Windows 7 Pro. Jeg har holdt meg til Dell i mange år, siden de har veldig rask support og kan komme hjem til meg å reparere feil. Hvis jeg sitter hos andre firma og gjør tung 3D eller effekt-arbeide, så bruker jeg en Dell Precision M4400 mobil arbeidstasjon (et fancy ord for laptop!). Den blir dessverre ikke brukt så mye, siden jeg sjeldent jobber som frilanser hos andre. Jeg har også en Macbook Pro, som jeg foretrekker å jobbe på når jeg er utenfor kontoret, men den klarer ikke så bra å jobbe med 3D eller andre tunge oppgaver. Den bruker jeg når jeg redigerer video, foto eller skriver og programmerer.

Jeg tar mye foto gjennom jobben, og har en stor samling av både digitalt og analogt kamerautstyr. Inntil nylig brukte jeg for det meste en Canon 1Ds Mark II, men jeg kjøpte en Canon 60D i år som jeg er veldig fornøyd med, mest på grunn av at den også tar opp video i nydelig kvalitet. Jeg håper en gang å gå tilbake til fullformat, men venter på at kamera som har en bra kombinasjon av funksjoner og pris. Jeg fotograferer fortsatt analogt til privat, og en hylle av kjøleskapet vårt er fortsatt reservert for lysbildefilm.

Jeg er nysgjerrig av meg, og kjøper ofte hardware for å se om de kan utløse nye idéer eller gjøre jobben min mer effektiv. Siste innkjøp er en Microsoft Kinect, som jeg tester mot noen 3D-programmer for å se om bevegelsene den tar opp er bra nok for profesjonelle animasjonsprosjekter. Jeg har også en iPad hvor jeg for det meste samler notater og research, og jeg har en iPhone der jeg blant annet sjekker epost, twitter og facebook. Ellers liker jeg å spille på familiens Playstation 3 og Nintendo Wii.

Og hva slags software?

Jeg er en såkalt “generalist”, noe som betyr at jeg kan løse det meste fra idé til gjennomføring av et animert produkt. Det betyr igjen at jeg bruker en ufornuftig mengde programvare.

Sentralt hos meg er et program som heter 3ds Max, som er et veldig omfattende og fleksibelt 3D-program. Som de fleste store 3D-programmer, så er det et stort utvalg av plugins og script-utvidelser til 3ds Max, som gjør at du kan kjøpe ekstrafunksjoner istedenfor å programmere dem selv. Jeg har kjøpt 20-30 plugins til 3ds Max som utvider programmet, og noen av disse, som Brazil, RPManager og Outliner, bruker jeg daglig. Det har vist seg å være mer lønnsomt for meg, selv om jeg også utvikler selv hvis jeg ikke finner en kjøpe-løsning som kan hjelpe meg.

Et annet program jeg er helt avhengig av heter Nuke, som jeg bruker for å etterarbeide animasjon eller visuelle effekter. Nuke har tatt over etter After Effects og Fusion, siden det er raskere og mer stabilt. Det jobber også med lineær lysintensitet, noe som er kritisk for å få til realistiske effektbilder. Jeg bruker også Nuke hvis jeg har bilder som er så store at Photoshop ikke klarer å jobbe med dem.

Andre 3D-programmer jeg bruker er Mudbox og zBrush, som er mer organiske digitale modelleringsverktøy som jeg bruker for både skissearbeide og ferdigstillelse av modeller.

Jeg har en lisens av Adobe Master Collection, og bruker blant annet Photoshop Extended, Adobe Camera Raw, Indesign, Dreamweaver, Premiere, After Effects og Audition. Jeg er blitt mer og mer irritert over monopolet Adobe og Autodesk har i bransjen, og jobber nå med å erstatte de fleste av Adobe-programmene mine med alternativer fra konkurrerenter. Akkurat nå tester jeg ut programmer som Coda, Final Cut X, Pages og Aperture, for å se om de kan erstatte programmer hos Adobe.

Jeg kan nevne noen av de andre programmene jeg setter mest pris på. Jeg bruker XnView til å se på og konvertere bilder, jeg liker det fordi det tar lite plass og lite minne. Jeg bruker Handbrake og ffmpeg til å konvertere video, siden jeg ofte “ripper” video fra dvd’ene mine for å analysere klipping og teknikkene bak animasjon og visuelle effekter. Jeg bruker Evernote på iPhone, Mac og PC for å synkronisere notater på tvers av alle plattformer. Og så er jeg helt avhengig av Dropbox, som jeg også synker på tvers av alle enheter jeg jobber med.

Jeg bruker Final Draft når jeg skriver manus, jeg programmerer i Ultraedit og Visual Studio 2005 (og nå ser jeg på XCode), og Keynote var grunnen til at jeg i det hele tatt kjøpte meg min første Apple-maskin!

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Jeg vil gjerne jobbe mindre foran pulten, så alt som gjør at jeg sparer tid eller kan jobbe vekk fra kontoret får tommelen opp hos meg. Jeg har store forventninger til iPad’ene, og håper en Apple også lanserer en brett med penn og trykkfølsomhet - slik at det er mulig å tegne profesjonelt på et slikt brett. Ellers drømmer jeg om en gang å få råd og plass til Cintiq-toppmodellen til Wacom, som lar deg tegne digitalt på en mer tradisjonell måte enn jeg gjør i dag på min Wacom Intous. Jeg er litt bekymret for alle de trådløse enhetene vi omringer oss med, den samlede mengden stråling må være enorm, så alternative måter å sende informasjon, f.eks gjennom strømkabler, tror jeg ville vært bra for oss alle.

Men aller mest kunne jeg tenkt meg å komme meg bort fra alle disse skjermene jeg omringer meg med, og jobbe mer med mennesker, noe som denne regi-jobben kanskje kan løse for meg!