Rolf Rander Næss

Rådgiver hos Acando


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg heter Rolf Rander Næss. Jeg har jobbet i IT-konsulentbransjen i Oslo i 10 år som utvikler, systemarkitekt, prosjektleder, testleder og jobber nå som rådgiver hos Acando AS med fokus på virksomhetsarkitektur og sikkerhetsarkitektur. I praksis jobber jeg med å produsere modeller av hvordan IT-systemer fungerer (eller bør fungere) og store mengder tekst for å forklare modellene.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

På jobb bruker jeg en Thinkpad X200 med Windows 7. Maskinen er praktisk fordi den er liten og lett med en passe stor skjerm, men den kommer med 32-bit OS (64-bit har visst noen driverproblemer på akkurat denne maskinen) slik at jeg får ikke utnyttet alt minnet den er utstyrt med.

Privat har jeg diverse bokser med ymse hardware, som til sammen gir et oppsett med virtuelle nettverk, virtuelle brannmurer, virtuelle servere, zfs, upnp, nfs i en sonedelt nettverksmodell med nettverkskontakter i alle rom. Og hvorfor gjøre det så komplisert? Tja, jeg lærer ganske mye om nettverk, sky-teknologi, ymse operativsystemer og hardware, jeg har fleksibilitet til å kunne re-konfigurere deler av nettverket gjennom web- og ssh-forbindelser uten å flytte noen kabler og jeg kan eksperimentere med ny teknologi i et nettverk uten at det trenger gå ut over eksisterende funksjonalitet. Med både TV og internet (og potensielt telefon, men jeg har ikke fasttelefon akkurat nå) basert på IP gir det også mening å ha et nettverk med både kabler og trådløs som gir mulighet til å koble på vilkårlige komponenter hvor som helst i huset.

Og hva slags software?

På jobb går det mest i Word, Excel og PowerPoint. Ikke fordi disse er spesielt velegnet til jobben som skal gjøres, men fordi de representerer en slags standard man kan forvente at alle har tilgang til, og som regel er kommunikasjonsevne viktigere enn teknisk virtuositet.

Ellers er Firefox grensesnittet mot de aller, aller fleste tjenester jeg benytter. Google søk, epost, dokumenter og kart er alle flittig brukt. Jeg har prøvd andre browsere som alle har sine fordeler, men jeg vender alltid tilbake til Firefox på grunn av Firebug, Stylish, Delicious-plugin (om de nå bare klarer å få modernisert den til å virke med nyere versjoner) og Garmin-plugin (mer om denne under).

Jeg tar litt bilder, og disse etterbehandler jeg med Picasa. Dette er ikke verdens mest avanserte program for bildebehandling, men har funksjoner for beskjæring, kontrast, eksponering og andre ting man typisk vil gjøre i et mørkerom. I tillegg har det noen funksjoner som gjør det spesielt velegnet for organisering av private bilder: ansiktsgjenkjenning som fungerer overraskende godt, automatisk synkronisering mot picasa-nettalbum (nå integrert med google+) og integrering mot foto-butikker som skriver ut.

Tilbake til Garmin. Jeg driver litt med landeveissykling og bruker to uavhengige, men nesten like systemer for å føre en logg over dette: Endomondo er en applikasjon installert på mobiltelefonen som sporer hvor jeg sykler vha. telefonens innebygde GPS. Dette lastes opp til www.endomondo.com hvor jeg får en treningsdagbok med alle de detaljer applikasjonen klarer fange eller jeg taster inn. Samtidig har jeg en Garmin GPS/pulsklokke som laster opp tilsvarende til connect.garmin.com. Endomondo er veldig fin fordi den har en del “sosiale” funksjoner hvor man kan sammenligne sin egen trening med venners, samt at telefonen laster opp data automatisk. Imidlertid kjøpte jeg en Garmin i tillegg fordi denne måler flere parametre (mellomtider, puls og tråkkfrekvens) og har flere verktøy for analyse av informasjonen. Data fra Garmin-enheten kan dessuten også lastes opp til Endomondo. Så akkurat nå bruker jeg to tjenester for mer eller mindre det samme, det blir nok Garmin som overlever på sikt.

For å fordele media rundt om kring i huset bruker jeg en Mediatomb UPnP-server som leverer innhold til en WD Live-boks, Playstation 3 (selv om denne ikke støtter de formater jeg bruker, så den har mindre nytte her), SmartShare-applikasjonen på LG-telefonen og PlugPlayer på mac. PlugPlayer og SmartShare kan fungere som et UPnP-control-point, som betyr at jeg kan bruke denne for å styre hvilke filer fra Mediatomb som skal sendes til hvilke enheter.

Som veldig mange andre er jeg registrert på veldig mange online-tjenester og -butikker. Det er litt ymse hva jeg har av brukernavn på disse, noen lar meg velge, andre ikke, noen bruker epostadresse, andre ikke. Dessuten, hvis man skal ha nogenlunde sikkerhet på dette bør man ha lange og unike passord for hver enkelt tjeneste. Spesielt er dette viktig for tjenester som google, facebook og twitter som også brukes til å logge inn andre steder. Dersom noen får tak i min google- eller facebook-konto er det veldig mye som bryter sammen. For å håndtere passord bruker jeg derfor Password Safe som organiserer alle steder jeg har brukernavn i et hierarki og lar meg lagre brukernavn, passord og evt andre detaljer knyttet til hvert element. Dette er i utgangspunktet en windows applikasjon, men det finnes en java-versjon som kjører på mac, samt en klone som heter Password Gorilla for linux.

Og så bruker jeg Dropbox for å synkronisere viktige filer mellom maskiner, samt for backup. Dropbox har en del sikkerhetsproblemer, så man bør være litt forsiktig med hva man lagrer, men jeg har ikke noe problem med å lagre passordfilen fra Password Safe der, jeg stoler på at den er tilstrekkelig kryptert som den er.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Tja, jeg skulle alltids hatt mer hardware i “skyen” min for å kunne eksperimentere med feks. ulike nettverk/cluster-filsystem. Dessuten er oppsettet veldig sårbart når alt kjører på samme hardware.

Videre skulle jeg ønske UPnP/DLNA var litt bedre støttet. Dette virker som en god ide som lider under å være “design by committee”. Det er veldig mye funksjonalitet og sannsynligvis ganske “over engineered” slik at det er ingen enheter som støtter det skikkelig, fullt ut og smidig, og jeg mistenker at det er bare medlemmene i DLNA-organisasjonen som har noe særlig interesse av å få det til å virke.