Rikke Fjeld Jansen

Webdesigner og illustratør


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg heter Rikke Fjeld Jansen og jobber som webdesigner i Bates Interaktiv og frilans som illustratør. På fritiden lager jeg dataspill.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Jeg pleier å sette sammen maskinen selv, og de har vel en levetid på 3-4 år. Er ikke den største autoriteten på hardware, så det eneste spesifikke jeg skal tørre å si er at jeg er forelsket i min SSD-disk. Mitt eneste krav er at maskinen skal kunne kjøre absolutt alt samtidig.

Jeg bruker et Wacom Intuos3 A4 tegnebrett til omtrent alt. Når det gjelder størrelse på tegnebrett er det ikke viktigst å ha størst, men at størrelsen på brettet passer godt til størrelsen på skjermen (som for min del er en 24” Dell). Man kan klare seg helt fint med A5.

Som portabel arbeidsstasjon har jeg gått til innkjøp av en Asus Eee Slate EP121, et 12.1” tablet med Windows 7 og Wacom penn- og skjermteknologi. Dette gjør at det går an å jobbe bedre på denne enn de fleste andre tablets jeg har sett, men man må bøte for det med en batteritid på 3-4 timer og lite tilretteleggelse for touch i OS. Her ventes det med andre ord spent på Windows 8. Jeg er veldig fornøyd selv, men gå til innkjøp på eget ansvar!

Telefonen min er en HTC Desire, som jeg er fornøyd med. Den har til og med overlevd å falle ned fra tørketrommelen. Kvalitetsmerke!

Hodetelefoner som kan bytte ut alle forstyrrelser med bass er et must, mens mus og tastatur er det ikke så farlig med. Jeg kan ikke få gitt nok komplimenter til min Kindle 3G. Iblant er det fint å ha en analog skisseblokk og om man føler seg velstående kan man spandere på seg en Moleskine. Felles for all hardware er at brukeren må ha drukket kaffe for at det skal fungere!

Som andre hobbydingser har jeg et GoPro minikamera som kan filme mens jeg står på snowboard og nyeste generasjon Canon Ixus minikamera med undervannshus for dykking. GoPro kan også brukes under vann, men har ekstrem vidvinkel så det er ikke så lett å fylle hele flaten med en fisk ;) Ixusen bruker jeg fordi jeg er amatør og det koster ikke så mye for lommeboka om den blir oversvømt og dør.

Og hva slags software?

Mine tre yrker har en ting til felles: Photoshop. For min del er Photoshop et must når man skal gjøre hva som helst av kreativ produksjon.

Som webdesigner bruker jeg Photoshop, Dreamweaver, FileZilla og browserverktøyer. For de som bruker Firefox finnes det en søt liten extension som heter FireFTP. Felles for det som ikke er Adobe er at det er gratis!

Som illustratør bruker jeg som regel Photoshop eller Illustrator, men om behovet melder seg kan det hende jeg bruker 3D Studio Max eller 3DCoat.

Når jeg lager grafikk til spill gjør jeg både 2D og 3D. Til 3D-produksjon er 3D Studio Max et powerhouse (eller Maya for de som foretrekker det) samt et program der man kan jobbe med detaljer som Zbrush eller Mudbox. Av det jeg har testet foretrekker jeg Mudbox da jeg synes det er lettere å forstå seg på enn Zbrush (som insisterer på å f.eks kalle objekter for “tools”?!). Ellers har jeg kommet over en søt liten applikasjon som heter 3DCoat der man kan leke seg med bl.a voxelmodellering, auto-retopologi og unwrapping.

Av spillmotorer bør jeg nevne Unity som kan bygge browserbaserte spill, Unreal Development Kit som har et stort utviklermiljø og nylanserte CryEngine3 SDK der man sømløst kan bytte mellom spill og utvikling.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

En musestille renderfarm! En Eee Slate med Windows 8 og bedre batteritid. En Canon EOS 5D Mk II med undervannshus og en kraftig undervannslykt. En kaffemaskin, en klonemaskin og en tidsmaskin.