Paul Chaffey

Adm. dir. i Abelia


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg leder Abelia, en næringslivsorganisasjon for kunnskaps- og teknologibedrifter innenfor NHO. Vi har medlemsbedrifter over hele landet, alt fra enkeltmannsforetak til store internasjonale bedrifter som Telenor, DNV, Sintef, EDB Ergogroup og Microsoft. Vi har alt fra konsulentbedrifter og ikt-bedrifter til organisasjoner og sosiale entreprenører blant medlemmene. Abelia er både næringspolitisk talerør overfor myndighetene og arbeidsgiverorganisasjon som hjelper bedriftene med det juridiske rundt det å være en god og profesjonell arbeidsgiver.

Tidligere har jeg vært politiker med åtte år på Stortinget og i fire år var jeg i Statoil i et par ulike lederstillinger. Og så har jeg vært styremedlem ved universitetet i Oslo. I dag er jeg blant annet styremedlem ved fakultetet for helsefag ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Og så er jeg styreleder i Forskningsrådets Forny-program.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Kjernen i min hardwareverden er solid bærbar PC, Elitebook 8560p, som har 15 tommer skjerm. Den bruker jeg både på jobb (med docking slik at det er ekstern skjerm og tastatur) og på fanget hjemme. Jeg skriver så mye at jeg fungerer best på PC med et godt tastatur og en relativt stor skjerm, samtidig som det er mobilt. I dag er det en HP maskin, men jeg har også hatt noen Lenovo og IBM Thinkpad-maskiner opp gjennom årene.

I tillegg har jeg en Samsung Galaxy II Android mobiltelefon, en raskt og kraftig sak som gjør at jeg leser stadig mer mail på mobil og surfer på nett. Og tar noen bilder. Den er lett og rask, det eneste jeg noen ganger savner er et utskyvbart tastatur (jeg har hatt det på et par HTC telefoner tidligere).

Min øvrige hardwareverden er en Kindle til å lese bøker, den tar jeg alltid med på flyreiser, en iPad til å lese tidsskrifter og aviser, og sjekke YR om morgenen, men den tar jeg ikke med meg så ofte fordi jeg nesten alltid har med PC. Jeg har også en Acer 10 tommer netbook, men den brukes mest i sommerferier. Og så har jeg en Nintendo Wii med ganske mange spill. I husholdningen ellers er det et par netbooker til og et par stasjonære PCer som andre i familien bruker. Husets TV er en Samsung 40 tommer LCD. Alt dette er koblet til husets trådløse nettverk og en nettverksharddisk for å holde orden på bilder og iTunesbibliotek.

Har også et Samsung NX-100 hybridkamera og en iPod Classic med en Zeppelin høyttaler, men disse er ikke på nett. Her handler det ikke om tung tidsbruk og dyrt utstyr, men om ting som er praktiske og dekker et praktisk behov.

Og jeg er veldig spent på Amazons nye og billige lesebrett med fargeskjerm.

Og hva slags software?

Jeg har ikke falt for fristelsen til å legge alt i en kurv, men har basert meg både på Windows (PC), Apple (iPad og iPod), Android (mobiltelefon), Kindle og Nintendo. Det gjør at programvaren til dels er litt ulik. Jeg bruker Dropbox og Evernote til å flytte filer og lenker mellom dingsene. Hvis jeg skal nevne en liten genistrek av et program jeg bruker mye, så er det lille utklippsverktøyet i Windows. Det bruker jeg til å klippe illustrasjoner til bloggen og til powerpointpresentasjoner.

På programvaresiden er jeg vel ganske tung bruker av Google (bloggplattform, søk, nettleser, kart, privat mail) og Microsoft (Outlook, kalender, Word, Powerpoint), men jeg er opptatt av å prøve ulike ting og ikke låse meg til et økosystem. Bruker derfor Operas browser til mobil en del også. Og Facebook, Twitter og Linkedin, men av disse sosiale mediene er det bloggen jeg bruker mest tid på.

Jeg faser ut papir så langt det er mulig når det gjelder aviser, magasiner og bøker, og er en stor kunde hos Amazon. Og så abonnerer jeg på blant annet The Economist, Financial Times, New York Times og Dagens Næringsliv på iPad/nettutgave. Pluss Harvard Business Review, Business Week og et par andre magasiner. Og noe kjøper jeg som enkeltutgaver.

Ellers bruker jeg Flickr og Picasa en del til bilder, iTunes til musikk og gleder meg til det blir mulig å legge iTunes i iCloud slik at jeg ikke må ha ting fysisk på dingsene.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Jeg synes utviklingen de siste årene har vært veldig bra både når det gjelder PC, brett og telefoner. Alt er blitt billigere og mye bedre. Ønsket nå er at utstyret skal bli enda lettere og at batterilevetiden skal bli lengre også. Hvis Moores lov fortsetter å virke så er det store muligheter for at det vil skje også.