Ole Christian Storesund

Grafisk designer


Hvem er du, og hva holder du på med?

Mitt navn er Ole Christian Storesund. Jeg jobber som grafisk designer i mitt eget firma Walter Design. Jeg har kontor på Laksevåg rett utenfor Bergen sentrum. Her sitter jeg og designer for store og små kunder, både til trykk og web.

Det som er fantastisk med å drive sitt eget lille firma, er at man ofte har muligheten for å jobbe mye mer variert enn man kanskje gjør hvis man er ansatt i en fast stilling. I stedet for å kun sitte og designe websider hele året, kan jeg jobbe med brosjyrer, plakater, logoer og bedriftsprofiler i tillegg.

Når det gjelder webdesign så tar jeg meg som regel bare av det visuelle, og har andre samarbeidspartnere som står for utvikling og CMS. Men av og til på litt mindre webprosjekter koder jeg selv HTML og CSS. Det er fordi jeg føler det er viktig å være oppdatert på teknologier og hva som faktisk er mulig på web.

På fritiden er jeg far til en jente på snart 2 år, og med en jente til på vei i januar.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Jeg bruker stort sett kun Apple-produkter. Jeg har aldri hatt eller brukt Windows-maskiner. Har ikke noe i mot Microsoft, men har rett og slett bare blitt vant til å bruke Mac.

På kontoret har jeg en 3 år gammel Mac Pro (2 x 2.8 GHz Quad Core) som faktisk aldri har crashet (bank i bordet). Jeg stappet den proppfull med RAM når jeg kjøpte den, og den er fremdeles mer enn god nok til det arbeidet jeg gjør.

Jeg kjører OSX Leopard på den. Har ikke våget å oppgradere siden den er så stabil.

Den beste investeringen jeg har gjort, var å kjøpe en 30 tommers Apple Cinema Display for 3 år siden. Denne skjermen er helt vannvittig bra. Den har masse piksler som jeg kan boltre meg på, og oppløsningen er ikke så tett som på de aller nyeste skjermene. I tillegg er den er matt, så jeg slipper å se speilbildet av meg selv når jeg jobber med mørke flater.

Jeg har også koblet opp en kjempebillig LG skjerm. Denne er ukalibrert og med fabrikkinnstillinger. På bakgrunnsbildet på denne står det skrevet stort: “Reality check!“. Det er her jeg tester hvordan folk flest opplever websidene jeg designer. Det blir en del aha-opplevelser når jeg tester designet på denne.

På hjemmekontoret deler jeg med min kone Silje en 27 tommers i7 iMac med en ekstern 27 tommers Dell Ultrasharp skjerm. Den maskinen er helt vannvittig rask. Men er som regel okkupert av min kone. Jeg har også en Macbook Pro. Den er stort sett blitt erstattet av iMacen, så den blir nok solgt i nærmeste fremtid.

Både på kontoret og på hjemmekontoret bruker jeg en Logitech M500 mus. Den ligger godt i hånden, og jeg har programmert inn tastekommandoen Command+W på tommeltasten. Dette gjør at det er mye lettere å lukke masse vinduer etterhvert som jeg ser gjennom ting.

Jeg fikk et tegnebrett til jul av kona for noen år siden, men har aldri helt klart å venne meg til å bruke det. Så nå samler det bare støv.

Jeg har en Epson Stylus 4800 A2 printer som jeg bruker til prøvetrykk. Og en Samsung multifunksjon-skriver som brukes til regnskap og enkle korrekturer.

Pga et par innbrudd i fjor på kontoret, er jeg blitt helt paranoid når det gjelder backup. Jeg har alle prosjektene mine på en liten My Passport Firewire disk. Når jeg er på jobb kjører jeg Time Machine backup på den, og når jeg kommer hjem kjører jeg en ny Time Machine på disken. På den måten har jeg alltid 3 versjoner av filene mine.

Telefonen min er en iPhone 4. Det er den beste dingsen jeg eier! Der har jeg alt, mail, kalender, podcaster, Dropbox, Twitter og med iOS5 har jeg nå også bildestrømmen min der.

I tillegg til alt det tekniske utstyret har jeg en del basic tegneredskaper som jeg bruker til skissearbeid. Passer, linjal, millimeterpapir, limstifter, skalpell og teip. Jeg har en glasspult på kontoret som jeg setter en lampe under når jeg vil trace ting. Det er veldig praktisk når jeg jobber med custom typografi til logoer o.l.

Og hva slags software?

Photoshop til bildebehandling og webdesign. Hvis jeg bare kunne hatt ett program, ville jeg valgt Photoshop.

InDesign når jeg designer trykksaker. Har brukt Indesign siden den første CS-versjonen og er veldig glad at Quark fikk litt konkurranse tidlig på 2000-tallet.

Illustrator til logodesign og generell vektorbehandling (jeg er ikke så begeistret for Illustrator, men det er nok mest fordi jeg ikke har like god kompetanse der som jeg har i de andre 2 adobe programmene.)

Suitcase Fusion til font management.

Flash bruker jeg de 2-3 gangene i året når kunder ønsker seg interaktive bannerannonser.

Dreamweaver bruker jeg når jeg koder websider. Jeg vet det er mange webfolk som rynker på nesen når de hører det, men det er det programmet jeg lærte å lage websider i, og jeg har ikke følt behov for å lære meg noe annet.

Microsoft Office når jeg skal sakse innhold fra kunder.

Mail.app. Apples eget mailprogram. Der har jeg et system med en smart-folder som er satt til å kun vise flaggete mailer. Denne mappen er min 2-do-liste. Når det kommer inn en ny oppgave så flagger jeg den mailen. Og når jeg er ferdig, unflagger jeg den.

Mail.appetizer er et fiffig lite program som viser nye mailer i et gjennomsiktig vindu.

Paparazzi når jeg vil ta skjermbilder av hele websider.

Et program som er veldig undervurdert og oversett er Adobe Bridge. Dette er et topp program med masse kule muligheter og valg som mange gjerne ikke vet om. Her kan man få preview av adobe-dokumenter, man kan se alt innholdet i underliggende mapper, og man kan kontrollere fargestyringen i alle de ulike Adobe progammene.

Privat bruker jeg hovedsaklig bare Safari til nettsurfing, iPhoto til å organisere familiebilder og VLC til å se på nedlastede TV-serier.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Når det gjelder maskinvare, så er det egentlig ikke noe konkret jeg savner. Det hadde jo vært kult hvis man kunne bli kvitt alle ledningene til datamaskinene.

Det kommer til å komme revolusjonerende produkter i fremtiden som snur opp/ned på hvordan vi arbeider. Men hadde jeg visst hva det var nå, så hadde jeg nok vært en rik mann.

Det jeg savner mest, er bedre båndbredde. Det går fremdeles tregt å ha filer i “skyen” når et prosjekt består av mange gigabyte med filer.

På software-fronten skulle jeg ønske at OSX ble oppløsningsuavhengig. Skriften i systemet blir bare mindre og mindre for hver ny mac som lages. Og synet mitt blir bare dårligere og dårligere med årene.