Odin Hole Standal

Konsulent hos Webstep


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg heter Odin Hole Standal, er utdannet som siv.ing i datateknikk ved NTNU og jobber som konsulent hos Webstep i Oslo.

Til daglig driver jeg med ulike aspekter av systemutvikling og bruker mye tid på å holde meg oppdatert. Jeg syns det er motiverende å lære meg nye ting og føler meg priviligert som kan jobbe med hobbyen min. Jeg foretrekker enkle løsninger og er glad i å automatisere så mye som mulig.

På hobbybasis har jeg laget en del apps sammen med den kreative designerbroren min. Vi har blant annet laget en barnebok til iPad/iPhone som heter Jens og Jonas. For meg er det å gjøre prosjekt utenom jobb en fin måte å lære seg ny teknologi på.

Det meste av fritiden går med til sønnene mine Storm, Falk og Grim. Hvis jeg får viljen min så blir de nerder alle sammen. Ut over det så elsker jeg å stå på ski og er en ivrig amatørfotograf. Kameraet er stort sett med overalt.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Når det gjelder maskinvare så har jeg et elsk/hat forhold til det. Ikke misforstå, jeg er like glad i gadgets som alle andre, men jeg syns det er vanskelig å gjøre et valg uten å vite eksakt hva som passer mitt behov best. Det resulterer gjerne i månedslange utvelgelsesprosesser hvor jeg tråler internett for tester, forum og ryktebørser for å sikre at det ikke kommer en ny modell rundt hjørnet.

På jobb så har jeg for tiden en standard stasjonær maskin med to 24”-skjermer. Det å ha nok skjermplass er avgjørende for produktiviteten min. Typisk så bruker jeg ene skjermen til epost eller dokumentasjon og den andre til utviklingsverktøy.

Hjemme har jeg en 15” Macbook Pro som jeg er veldig glad i. Jeg kjøpte nylig en 27” for å få nok piksler til utvikling og bildebehandling, men jeg burde visst bedre enn å koble en Dell til en Mac. Etter flere mislykkede bomkjøp av adaptere hos Dealextreme og en helt latterlig dyr mini-displayport til displayport-adapter fra Apple som ikke fungerte så krøp jeg til korset og byttet den ut med en 27” Cinema Display. Den er veldig pen å se på og fungerer i tillegg som et utmerket speil hvis sola står på den. Dell-skjermen hadde riktignok bedre ytelse, men de brukte dessverre mer plastikk enn kjærlig når de designet den.

Som mediasenter bruker jeg en Mac mini. Den ble valgt pga utseende og fordi den er så stillegående. Det er såvidt jeg kan høre at den er på selv når jeg legger øret helt inntil. Det var i utgangspunktet fristende å bygge noe selv, men kona var ikke så interessert i å ha et kjøletårn i stua.

Med videokamera, fotoapparat og flere unger så genererer man fort mye data så for å lagre unna så har jeg en Synology D211 NAS med 2 x 2TB disker. For å være på den sikre siden kjører de speilet i RAID 1. De viktigste kriteriene for valg av NAS var støynivå ettersom det står på stua og at man kan bytte ut diskene. Ut over det er det verdt å nevne at brukergrensesnittet er enkelt og intuitivt. Selv om det hadde vært morsomt å sette opp sin egen Linuxboks så er det behagelig når ting bare funker også.

Telefonen min er en Samsung Galaxy S. Den er jeg dessverre ikke spesielt fornøyd med lenger. Det beste med den er den store skjermen, men ellers så er den treg og jeg syns utvalget av apps er for dårlig. Grunnen til jeg valgte en Android var at jeg trengte noe å utvikle apps på og at fordi jeg ville prøve noe annet enn Apple.

Dingsen som brukes desidert mest hjemme er nok iPad. Den ble i utgangspunktet kjøpt inn fordi jeg skulle utvikle apps og jeg så ikke for meg at jeg kom til å bruke den noe særlig mer ut over det. Etterhvert så brukes den til det meste; lese fagbøker, sosiale medier, videosamtaler, spill, surfing og ikke minst til å pasifisere ungene i bilen.

Jeg har også en stasjonær maskin stående som jeg ikke helt klarer å kvitte meg med. Sist gang den ble skrudd på var for over et år siden så den er definitivt moden for å selges. Det er noe med det å kunne gradvis forbedre maskinen som jeg savner med en laptop.

Når det gjelder kamerautstyr så er jeg fanget av Nikon. Den dagen kameraprodusentene blir enige om en standardisert fatning så heiser jeg flagget. Istedenfor å liste opp utstyret her så lar jeg det være med å si at det brenner i lommeboka hver gang jeg går forbi en fotobutikk. Hvis noen har tips til hvordan man kan overtale kona om at å oppgradere til fullformat er en fornuftig investering, så send meg gjerne en epost.

Og hva slags software?

Jeg har sterke preferanser når det kommer til utviklingsverktøy. Jeg innser at det er et subjektivt tema, men for meg finnes det kun ett verktøy i Javaverden. Å jobbe med IntelliJ er som å ha en armé med smartinger på skulderen som hvisker deg lure ting i øret. Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva som gjør IntelliJ bedre enn alternativene. Man får en følelse av at de som har laget det faktisk bryr seg om deg. For eksempel så fungerer integrasjonen med Maven smertefritt, søkefunksjonaliteten er lynrask og refactoring-støtten er fenomenal. Noen ganger kan man bli skremt over hvor gode forslag man får med auto-complete. IntelliJ har riktignok en del å hente på designsiden; det ser ikke spesielt bra ut.

Når det gjelder iOS-utvikling så må jeg si at jeg er skuffet over utviklingsverktøyet Xcode. Den visuelle editoren for brukergrensesnitt samt analyseverktøyet Instruments er helt ok, men ellers så er det ikke bra nok. Apple burde skrotet det og heller kjøpe opp Jetbrains som lager IntelliJ. De jobber faktisk med et alternativ, AppCode, som jeg har planer om å teste ut i mitt neste iOS-prosjekt.

For å ta backup abonnerer jeg på flere tjenester. Dropbox bruker jeg til viktige filer jeg trenger å ha enkelt tilgjengelig på flere maskiner. Etter at de fikk støtte for selective sync var det fristende å bruke Dropbox som eneste backupløsning, men man kan maksimalt lagre 100 GB og det er ikke nok. Det fører til at jeg bruker Crashplan til å lagre unna større filer som familievideoer og bilder i råformat. Crashplan passer perfekt for dette formålet ettersom man betaler en liten sum for å ta backup av en eller flere datamaskiner uavhengig av datamengde. Det inkluderer også eventuelle nettverksdisker. Et annet alternativ jeg vurderte var den norske tjenesten Jotta, men de er vesentlig dyrere. For å dele bilder bruker jeg Flickr. Det er billig, raskt og gjør det enkelt å dele med familie og venner. Det er tre ting som irriterer meg med Flickr. Flickr speiler ikke katalogstrukturen jeg har lokalt, man kan kun dele kontaktene inn i to grupper og det mangler støtte for ansiktsgjenkjenning.

Ved siden av nettleseren er Spotify det programmet jeg bruker mest. Jeg håper virkelig det kommer en tilsvarende bra tjeneste for filmer og tv-serier snart. Det er grenseløst irriterende at tjenester som Netflix og Hulu ikke er tilgjengelig utenfor USA.

På jobb er jeg avhengig av å ta notater for å holde oversikten over ulike arbeidsoppgaver. Det hjelper meg å prioritere oppgaver og sette meg mål for dagen. Verktøyet som jeg liker best er Microsoft OneNote. Det er etter min mening juvelen i Officepakken og kan ikke roses nok. Det fungerer som en notatblokk hvor man kan skrive hvor som helst på et virtuelt ark. Det er lett å kategorisere notater og det har en glimrende søkefunksjon. Dessverre så fins det ingen versjon for Mac. Det beste alternativet jeg har funnet er Growly Notes, en blek kopi.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Det er to ting jeg ønsker meg. For det første så hadde det vært fint om verden kunne bli enig om en standardisert strømadapter. Jeg bruker uforholdsmessig mye tid på å lete etter riktig ledning. Den andre tingen jeg skulle gjerne hatt er en 3D-printer. For meg er det rene science fiction, jeg klarer fortsatt ikke fatte at de eksisterer. Tenk så vanvittig kult å kunne printe ut nye leker til ungene, hvem trenger Lego da?