Mats Faugli

Konsulent og software-utvikler hos Omegapoint Norge


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg jobber til daglig i Omegapoint Norge som konsulent og software utvikler. Bor på Konnerud i Drammen med samboer og 3 jenter på 0, 6 og 8. Mine to store hobbyer i livet er musikk og koding, og det har det vært siden jeg begynte på ungdomsskolen. Jeg har turnert landet rundt som amatørmusiker, men å kombinere dette med fulltidsjobb og småbarnslivet var bare å be om bråk, og endte til slutt med at jeg brant meg ut. Så bassgitaren ble lagt på hylla litt før pandemien. Da var det ergosplit tastaturer som ble greia, og det startet med en bloggpost her og der, og en lyntale på JavaZone tidligere i høst. Ellers er jeg også ganske stor fan av NeoVim.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Data stash

I oppdraget mitt akkurat nå har jeg en 16” MacBook Pro med M1 chip. Det er en knallbra maskin, men jeg skulle jo ønske jeg kunne kjørt Linux på den, og bytte ut tastaturet til noe mer ergonomisk sånn som dette. Ellers har jeg en 14” ThinkPad X1 Carbon med Pop!_OS.

Tastaturet jeg bruker nå for tiden er en selvbygget Cantor remix med Sunset Tactile Choc switcher. Utrolig fornøyd, og det er det beste tastaturet jeg noensinne har brukt. Dette pleier jeg å legge rett oppå laptop-tastaturet, for maks komfort og effektivitet.

Tastaturet mitt

I høst har jeg sett meg rundt etter et nytt tastatur å bygge, fordi jeg har rett og slett ønsket meg et med blåtann og MX switcher. Det er ofte ventetid på mange DIY kits, og siden jeg ikke eier verken 3d-printer eller CNC-ruter så må jeg bare smøre meg med tålmodighet. Jeg står nå på ventelisten nå for å få bestillt meg et Reviung41 kit fra 42keebs i svart. Egentlig er det ikke leveransen som tar mest tid, det er mer min besluttningsvegring kombinert med et enormt og stadig økende utvalg av open source kits. :P

Jeg har alltid med meg Jabra Elite 7 Pro trådløse ørepropper, som jeg bruker til podcaster og teams-møter. De fungerer veldig bra, og jeg kan lade dem trådløst med en Qi-lader. Men de er ikke spesielt egnet til å nyte musikk, og der er jeg litt på leit etter noe bra som ikke koster skjorta (tar gjerne imot tips:).

Musikk stash

Og selv om bassgitaren er lagt på hylla så vil jeg også fortelle litt om den, siden den har vært en så stor del av livet mitt. Det er en amerikansk 2001 Fender Precision Bass. Den har også en Jazzbass pickup, noe som gjør den utrolig allsidig. Jeg har brukt den i alle mine prosjekter, alt fra Creedence- og Hellbillies tributeband til egenkomponert hardrock og metal.

Bassgitaren min

Favorittampen min er en Orange AD200. Den låter helt sinnssykt bra uansett hvor mye du skrur på knottene!

Orange AD200 Mk3

Dette kabinettet brukte jeg så sant jeg fikk plass i bilen. Det er halve størrelsen av Ampeg sin mest kjente toppmodell 810, men låter omtrent like bra.

Ampeg 410HLF
Live rigg

Når man kjører til konsert med stasjonsvogn full av utstyr må man av og til være pragmatisk. Når jeg turnerte med Creedence tribute bandet Fortunate Sons, hadde jeg med meg en Fender Bassman 59 reissue. Ja, det er jo egentlig en gitar amp, men originalt designet for bass så jeg tenkte hvorfor ikke. På gitar spiller den latterlig høyt, men på bass vrenger lyden allerede på volum 4 og derfor begrenser seg litt hvor mye guffe du får ut av den. Men det gir en veldig kul effekt når du spiller høyt med masse vreng, mic-er opp med en Shure SM57 og blander signalet med en god DI-boks.

Når man kjører til konsert med stasjonsvogn full av utstyr må man av og til være pragmatisk. Når jeg turnerte med Creedence tribute bandet Fortunate Sons, hadde jeg med meg en Fender Bassman 59 reissue. Ja, det er jo egentlig en gitar amp, men originalt designet for bass så jeg tenkte hvorfor ikke. På gitar spiller den latterlig høyt, men på bass vrenger lyden allerede på volum 4 og derfor begrenser seg litt hvor mye guffe du får ut av den. Men det gir en veldig kul effekt når du spiller høyt med masse vreng, mic-er opp med en Shure SM57 og blander signalet med en god DI-boks. Denne kjøpte jeg brukt fra en forhandler, som fortalte meg at tidligere eier var Bent Bredesen, og han hadde da brukt den i Jonas Fjeld Band, men Jonas (eller Terje som han vel egentlig heter), hadde gitt streng beskjed om at den måtte han kvitte seg med fordi den spilte alt for høyt.

Fender Bassman 59

Og hva slags software?

Jeg har de siste årene blitt en skikkelig terminal-fyr, så jeg er helt avhengig av en god terminal emulator og nettleser. Til det bruker jeg Firefox og WezTerm. Siden jeg er en vim-fyr, må jeg selvfølgelig ha Vimium extension i nettlesern. Jeg er også avhengig av en tiling window manager. Det lar meg styre alle vinduer med tastaturet, og musa kan få stå i fred. Pop!_OS har fått sin egen som er helt decent, men ellers har jeg testet både i3wm og xmonad. Til macOS synes jeg yabai fungerer bra, sammen med skhd for shortcuts. Da får jeg en arbeidsflyt som er sentrert rundt tastaturet og ikke musa.

I terminalen er jeg helt avhengig av en del programmer. Her er en liste over de jeg bruker mest:

  1. NeoVim - Superior vim-arvtager og banker VS Code ned i støvlene! Her bruker jeg LazyVim distro, men en vakker dag skal jeg migrere til kickstart.nvim.
  2. Fish shell - Synes du Bash er brukervennlig? Nei? Så hvorfor er det shellet ditt da? Fins ikke mer brukervennlig software enn Fish. Bruker også z til å kjapt hoppe inn i mapper jeg har vært i tidligere.
  3. Starship - Zero-config shell prompt! Gjør terminalen din veldig sexy. Skrevet i Rust.
  4. fzf - fuzzy find. Gir deg et interaktivt filter som kan brukes til alt, som f.eks. å søke i filer, historikk, prosesser, osv.
  5. curl - Bruker det til å teste APIer, og til å hente ut data fra internett.
  6. jq - pretty printer JSON i terminalen, og kan også brukes til å filtrere og manipulere JSON.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Et drømmeoppsett finnes jo ikke, fordi man i virkeligheten hele tiden blir nødt til å gjøre kompromisser! Eller som de sier i r/ErgoMechKeyboards: “There is no “end game”. Only more keyboards.” Men OK, hvis vi bare skal drømme oss bort? Da blir det en 16” MacBook Pro M3, modifisert med selvbygget tastatur (som lenket til over) med Arch Linux og i3wm. Og noen skikkelig dyre headphones med god gammal 70-talls progrock på øret. :-D