Espen Schulstad

Utvikler hos Rubberduck


Hvem er du, og hva holder du på med?

Hei, mitt navn er Espen Schulstad, jeg jobber som utvikler for Rubberduck!

Det kuleste yrket på jord?

Grunnen til at jeg syns det er det kuleste yrke på jord, er fordi det er også min hobby. Vet egentlig ikke om jeg hadde vært den samme personen uten å kunne kode. Jeg har ofte idéer og kreative bluss; med koding så kan jeg lage hva jeg vil. Ofte starter det med at jeg oppdager et eller annet API, ta Vinmonopolet som eksempel, man snubler over det. Oj! Her har man adresse til vingården, dette kan man jo plotte ut på et kart, lage en reiseguide vingård-til-vingård. Jeg lager mange sånne applikasjoner, gjør alt 90% ferdig og så går jeg videre. Det mest meta jeg har laget var en applikasjon som lot deg følge toget i sanntid ved hjelp av Ruter sitt sanntids API. Det skrev jeg på toget.

På dagtid så er jeg utleid til Posten, et sted hvor jeg kan lage produkter som hele Norge bruker. Applikasjoner som ingen bruker er egentlig som et tre som faller i skogen og ingen er til stede: poengløst? Jeg har alltid forsøkt å ta oppdrag der jeg kan lage noe som mange bruker.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Min første kjærlighet var en Amiga 1200, kan godt huske at det var min beste venn i mange år. Nå for tiden går det mest i Apple produkter 🤷‍♂️ Bruker mesteparten av tiden min på en MacBook Pro M1 Max, en maskin som jeg også elsker.

På reisefot så har jeg alltid med meg en iPad air, med Apple sitt latterlig dyre tastatur. Det er jo ikke verdt det, men jeg har kjøpt det. Jeg kjøpte iPaden hovedsakelig for å tegne på, men jeg bruker den mest til Slack på kjøkkenet. Noen år tilbake så fikk jeg meg en Remarkable, jeg så jo at folk drasser med seg sånne på møter, jeg tenkte «kult». Det er ikke et kult produkt.

På hjemmekontoret har jeg et Roland FP-10 som resten av familien hater. Jeg prøver å lære meg å spille piano, og dette har vist seg å være meget effektiv tortur for ørene. Som Tønes synger: “det er mange som ikke kan lage Waldorf salat, men så lager de det allikevel.”

Ved siden av pianoet står en Cricut-maskin, som jeg ene og alene har kjøpt for å lage t-skjorter. Denne brukes ikke nok. Det er forkastelig dette forbrukersamfunnet vi lever i! Eneste grunnen til at jeg ennå ikke har kjøpt meg 3D-printer er fordi jeg ikke har samvittighet til å kjøpe enda en ting som jeg ikke bruker.

En ting jeg savner fra da jeg var barn er å spille. Etter at jeg fikk barn selv så har det blitt veldig lite spilling, bare gjenbesøker de samme spillene om og om igjen. Portal og Zelda. Det kan kanskje virke som en rar ting å ønske å gjøre mer, det virker jo som bortkastet tid? Det er det ikke. I et desperat forsøk for å få til mer av dette har jeg kjøpt meg en Steam Deck som jeg bruker på toget.

Og hva slags software?

Intellij. Jeg skriver 99% av all kode i Intellij, og har brukt det siden 2008. Jeg koder hovedsakelig Kotlin og Typescript for tiden. Tror det er det programmet jeg har brukt mest i mitt liv, sammen med Spotify.

Sublime Text. Det var en liten periode denne editoren var hot shit. Så byttet alle til VS code. Grunnen er nok at folk brukte det til noe annet enn det jeg gjør(?). Sublime har fantastisk multi selector-støtte, og du kan åpne enorme filer og manipulere dem på en måte som jeg tror er uovertruffen.

ChatGPT. For en sparring partner! Hører folk fnyser av koden den produserer, og det er sant det, det er ikke ment for produksjon, men det er jo heller ikke første kodesnutten du skriver. Det er meningen at man skal iterere over kode. Chat GPT gir deg ofte gode utgangspunkt.

Mindnode. Jeg betalte lisensen for mange år siden, og bruker det den dag i dag, litt fordi jeg har betalt penger for det og litt fordi jeg syns det er nyttig å lage tankekart. Sikkert mange som tenker «for noe jåleri», men det er en veldig fin måte å organisere tanker på. Prøv det selv før du dømmer meg!

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Dette spørsmålet får meg automatisk til å tenke på filmen Swordfish (sjekk denne scenen…) Jeg kan huske jeg syntes det var dritkult med de seks skjermene som fungerte sammen.

I dag drømmer jeg ikke om å ha verdens beste datamaskin med fjorten skjermer, men heller noe ala Johnny Mnemonic. Alle ler av Zuckerberg og metaverse, men jeg tror han er inne på noe, spesielt hvis brillene blir små nok og man har passthrough slik at du kan se tastaturet. Gi meg den opplevelsen koblet med next level AI, så skal jeg endre verden.