Espen Antonsen

Utvikler


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg utvikler og markedsfører MakePlans.no som er en web-applikasjon for timebestilling og utleie. Da det tar tid å få gjort nye prosjekter til en suksess så bruker jeg omtrent halvparten av tiden min til å jobbe freelance og lager da web-applikasjoner, facebook/twitter-integrasjoner samt litt rådgivning for å forbedre brukervennlighet, seo og hastighet på nettsider. Å jobbe for seg selv gir mye frihet som har resultert i at jeg har flyttet til Kuala Lumpur. Det er en utfordring å selge seg inn til nye kunder uten å være fysisk til stede men foreløpig har det gått brukbart. IP-telefoni og Skype hjelper.

Tidligere var jeg med å starte 24SevenOffice hvor jeg jobbet i syv år før jeg tok et hvileår med å stå snowboard i Iran, gå opp noen fjell i Himalaya og gjøre yoga langs Ganges. På serversiden utvikler jeg hovedsaklig i Ruby og nesten utelukkende med bruk av rammeverket Rails. I 24SevenOffice jobbet jeg mye med T-SQL i Microsoft SQL Server (som er en utrolig god database), men nå er det sjelden jeg rører rundt i databasen (som regel PostgreSQL men blir noen ganger påtvunget MySQL). JavaScript brukes flittig i MakePlans og jeg prøver så langt det er praktisk mulig også å implementere de nye HTML5 API mulighetene som er veldig spennende. Leker også med mobil tilpasning gjort riktig.

Skulle gjerne bidratt mer til prosjekter som er åpen kildekode, foreløpig har jeg bare gjort noen små justeringer på et par prosjekter samt gitt ut et bildegalleri jeg har laget i Rails som har fått navnet Balder. Om man ikke kan bidra med tid oppfordrer jeg til å bidra finansielt med donasjoner. Jeg bruker selv en hel haug med fantastiske javascript/rails/ruby prosjekter som er gratis og open-source. Noen av disse er kritiske for tjenester jeg leverer og da synes jeg det er på sin plass å gå tilbake, både som takk og slik at utviklingen av disse prosjektene kan videreføres.

Mer info om meg finnes på Twitter, Github og på nettsiden min.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

I Oslo delte jeg kontor med mine venner i Nordaaker og hadde der en dugelig kontorstol samt en BenQ 24” skjerm (som selvfølgelig ble kritisert for kvalitet på fargegjengivelsen av noen). Det å jobbe med en stor skjerm er både behagelig og resulterer i høyere produktivitet, absolutt noe jeg savner nå som jeg kun benytter min 13” MacBook. Når jeg har ekstern skjerm bruker jeg et trådløst Apple tastatur som minner veldig om et laptop-tastatur (les; bedre enn vanlige tastatur). Nå bruker jeg egentlig bare en Microsoft IntelliMouse som ekstern utstyr på daglig basis. Dette er den eneste mus-modellen jeg har brukt de siste 10 årene. Nylig gikk jeg også til innkjøp av en Intel X-25-M 160GB SSD som var en vesentlig oppgrading i min 2,5 år gamle MacBook. Består din jobb av å sitte foran en datamaskin så trenger du en SSD. Den gamle disken er nå plassert i en 2,5” case som jeg kobler til av og til slik at TimeMachine kan ta vare på filene mine.

Skulderbagen min er fra Moo og ble donert til meg av snille, snille @audungk. Fast inventar i denne flotte bagen er mine Sennheiser PX200 som er lydskjermende og kan pakkes sammen - perfekt til å reise med. Hjemme i leiligheten (eller på kontoret i Oslo) bruker jeg de større Sennheiser HD477 som har bedre lyd. Begge disse er rimelige og gir god lydvaluta for pengene. Skal jeg virkelig nyte god musikk setter jeg meg heller foran stereoanlegget hjemme.

Bruker min iPhone 3GS flittig og har også en iPad. Sistnevnte brukes ikke så alt for mye men gir en mye bedre opplevelse til å lese RSS, lengre artikler (Instapaper), nyheter og tweets enn på en vanlig datamaskin.

Og hva slags software?

Mesteparten av tiden sitter jeg å koder i Textmate. Ved hver ny bug-fix eller feature som jeg utvikler så bytter jeg til Terminal og bruker git til å holde kontroll på versjonsendringer som så ofte ender opp på GitHub (og iblant på Gitorious). Når jeg skal implementere design så åpner jeg CSSEdit. For blogger og andre enkle php-prosjekter så bruker jeg Transmit til å overføre til ftp-servere, mens for Rails-prosjekter så bruker jeg Capistrano til å legge ut nye versjoner når jeg ikke bruker fantastiske Heroku som plattform. Er veldig fornøyd med alle disse verktøyene.

Andre programmer som jeg bruker daglig er Alfred som er glimrende til å åpne applikasjoner og filer raskt (anbefaler powerpack’en). Dropbox har fått meg til å slutte å tenke på backup av viktige dokumenter og hjelper meg å dele prosjektfiler med kunder. Sparrow har etter noen buggy versjoner blitt en brukbar epostklient, Spotify premium er verdt hver krone og brukes flittig også på min iPhone. Skal ringe til Norge bruker jeg Telephone som er en simpel og brukervennlig SIP VoIP-klient. Kan også nevne homebrew som er essensielt for utviklere som bruker OSX; det er et pakkesystem som gjør det adskillig enklere å installere applikasjoner og biblioteker. For Rails-utviklere så vil jeg også anbefale Pow hvis man driver med har mange applikasjoner.

Jeg har prøvd forskjellige timeføringsystemer og kom frem til at Harvest var det jeg likte best, men har nå gått over til en enkel tekstfil for å holde orden på timer som skal faktureres. Når jeg skal opprette faktura eller sjekke rapporter etter regnskapsføreren har gjort sitt så sier det seg selv at jeg bruker 24SevenOffice. For kalender og epost bruker jeg Google Apps og det er noe jeg anbefaler til alle.

Av netttjenster som jeg benytter som utvikler vil jeg i tillegg til nevnte Heroku anbefale Amazon AWS S3 som jeg bruker til backup og fillagring. Til utsending av epost bruker jeg SendGrid som tilbyr flere API-muligheter som gjør at jeg slipper å drifte egen SMTP-server. Clickatell har gode priser og er en stabil leverandør for utsending av SMS. Hoptoad er uunværelig for å holde orden på de (få) feil som oppstår i koden min. Foreløpig har jeg kun brukt MailChimp i et par prosjekter for kunder men vil bruke det mer da det er en flott måte å sende ut nyhetsbrev for (beklager MailMojo men dere trenger et API). Har planer om å integrere MailChimp i MakePlans.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

En laptop som er raskere, tar mindre plass, har lengere batteritid og er lettere er alt jeg ber om :) Min neste laptop blir nok en MacBook Air. Det er sjelden jeg putter en DVD inn i maskinen og vektforskjellen ville gjort ryggen min en stor tjeneste. Akkurat nå er det ikke noe særlig jeg savner bortsett fra en ekstern skjerm og et godt headset (ørepropper) til iPhone som ikke er in-ear. Jo, en ting er litt kjipt med min nåværende MacBook er skjermen har dårlig sortnivå og er tilnærmet ubrukelig når solen titter frem.

Noe jeg sliter med er å finne gode verktøy og en arbeidsflyt for håndtering av notater og oppgaver. Jeg brukte Things i en lang stund men brukte det ikke særlig aktivt. Det var for mye lister, prosjekter, tagger og annet styr. Jeg vil ha noe enkelt; trenger kun innboks, lister og forfallsdato for oppgaver, og det skal være tilgjengelig på alle enheter jeg bruker. Jeg vurderer nesten å lage en slags klone av Tadalist med disse ekstra funksjonene samt implementere HTML5 offline cache og lokal lagring slik at man kan bruke den uten netttilgang. Har også prøvd Wunderlist men den har fått meg til å miste troen på å kompilere web-apps som native kode. For notater brukte jeg Simplenote og var veldig fornøyd bortsett fra stadige problemer med synkronisasjonen. Nylig klarte den å slette tre notater som var lagret på web når den synkroniserte til iPhone-applikasjonen. Uninstall. Jeg bruker også Evernote men synes UI’et er bloated og overkill til enkle notater, men den er fin som database av bilder av ting jeg må huske og til matoppskrifter.