Elise Kristiansen

Frontendutvikler i Aplia


Hvem er du, og hva holder du på med?

Mitt navn er Elise Kristiansen, og jeg jobber som senior frontendutvikler i Aplia. Opprinnelig er jeg fra Lørenskog, men jeg tok bachelorgraden min i Informatikk i Bø, og endte dermed opp i Skien. Jeg hadde praksisplass i Aplia, og har egentlig bare blitt værende her siden.

I begynnelsen av karrieren ville jeg egentlig være fullstackutvikler, men kjente etterhvert at en mer frontendfokusert retning var mer for meg. Jeg ville spisse meg, og følte jeg fikk bedre dybdekunnskap ved å ikke gape over for mye. Hva jeg jobber mest med varierer det litt ut i fra prosjekt, men som regel koser jeg meg best med å jobbe med backend av frontend, hvis det gir mening.

Men innimellom får jeg fortsatt mulighet til å jobbe med både backend av backend, frontend av backend og mye frontend av frontend også. Jeg håper alle skjønner disse definisjonene. Jeg har ikke funnet dem på selv altså.

I Aplia har vi fokusert mest på websider tidligere, og det er det jeg har vært mest borti, men jeg ser fram til å ta fatt på apper og netthandelløsninger også.

Ellers har jeg liten tid til sideprosjekter, for jeg har altfor mye jeg har lyst til å gjøre når dagen er over. Jeg prøver å få trent litt og jeg har altfor mange periodehobbyer. Akkurat nå er jeg inne i en lese- og dataspill-periode. Ellers har jeg hatt male-, DIY-, puslespill-, warhammer-, skrive-, tur- og selvsagt mange TV-serie-perioder. Og så er jeg heltids kattemamma til to bengaler.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Jeg bruker en MacBook Pro (14 tommer, 2021), med Apple M1 Pro chip, men personlig er jeg egentlig mer opptatt av hvor mange stickers jeg har plass til på den enn selve spesifikasjonene den har. Jeg har veldig mange fine klistremerker jeg er stolt av. Og macen funker utmerket til å programmere på, og den er rask og bra, så da har ikke jeg så mange fler krav.

Laptop med stickers

Be-stickered laptop

På kontoret bruker jeg et seks år gammelt apple-tastatur som aldri slutter å funke (jeg har egentlig lyst på mekanisk, men vi er dessverre blitt miljøsertifisert, så den drømmen er foreløpig på vent). Jeg har en veldig flott og stor, kurvet skjerm, og en enkel logitech-mus.

Ellers har jeg mye pynt, en lampe fra Søstrene Grene, selfielys for å se bra ut i videomøter, særdeles mange utskrevne notatbøker, samt en hoodie for kalde dager. Og det viktigste av alt: min Galadriduck, for ekstra innsiktsfull debugging.

Galadriel rubberduck

Galadriduck, for bedre debugging!

I skuffen ligger det alltid sjokolade til stressende arbeidsdager, etter at Mats Lindh fra Norsk Programmering-discorden sendte meg det i posten på en dårlig dag. Nå er jeg avhengig, og hver sjokolade-dag blir ti ganger bedre.

Og hva slags software?

Jeg bruker i stor grad det jeg får beskjed om at jeg burde bruke, selv om jeg hater sterkt å bytte mellom f.eks. ulike IDE’er. Ideelt sett hadde jeg brukt Visual Studio Code for evig og alltid, men ulike typer prosjekter tvinger meg over på andre “bedre” IDE’er, som PyCharm og PhpStorm. Så nå rullerer jeg for tiden mellom dem alle tre. Eller, både PyCharm og PhpStorm er jo begge Jetbrains, så mellom dem var det heldigvis ikke en så hard overgang.

Jeg er en late adopter, og bruker en stund på å se lyset og akseptere det som egentlig er bra for meg. Det er en uvane.

Til små endringer på prosjekter jeg ikke orker å åpne i IDE’er bruker jeg Vim. Konsollen har jeg med årene blitt god venn med, selv om vi også var fiender i begynnelsen. Men hvem liker ikke en god enemies-to-friends-historie?

Til notater, og for å holde livet i orden når hodet er kaos, bruker jeg Notion, og samtaler foregår via Slack eller Discord.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Hvis jeg var rik hadde jeg kjøpt meg Ringenes Herre-tastaturet fra Drop med alve-tema og så bygd hele kontoret og med de fargene og den viben som utgangspunkt. Nå passer det dessverre ikke helt inn, men kanskje jeg kan jobbe meg mot det?

Da skulle jeg hatt hyller i ulike trefarger fylt med planter, stearinlys, kongler, lysende sopplamper i duse farger og pyntegjenstander i kobber og gull, og pulten måtte ha matchet i farge. Og så måtte lyset konstant vært litt dempet og vi hadde måttet spille Ringenes Herre-musikk hele dagen lang.

Men jeg bytter litt på hva jeg liker best av oppsett ut i fra hva jeg ser på #cozydesksetup på tiktok, så jeg tror ikke det er lurt å gjøre noen store investeringer på den fronten helt enda.