Christian Johansen

Programmerer hos Gitorious


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg heter Christian Johansen, og jobber som programmerer i Gitorious. Jeg har nylig skrevet boka Test-Driven JavaScript Development og er en stor entusiast for JavaScript, TDD, “clean code”, Ruby og Linux. Min profesjonelle karriere så langt har først og fremst bestått av konsulentoppdrag, hovedsakelig innen webutvikling. Nå har jeg delvis forlatt konsulentbransjen til fordel for å jobbe med et eget produkt, en utfordring jeg finner veldig spennende. I arbeidet med Gitorious går dagene med til alt fra å svare på support-mail, via programmere nye features (Ruby backend, pluss “vanlig” web frontend), til massering av logger og tweaking av serveroppsett.

I løpet av det siste året har jeg også hatt gleden av å gjøre et par Android-applikasjoner. De som kjenner meg vet at jeg ikke er noen stor pågangsdriver for native mobilapplikasjoner (altså, de som kunne passet som webapper), men Android SDK-et er veldig morsomt å jobbe med.

Til slutt skal det nevnes at jeg også har entret “kursscenen”, om det er noe som heter det. Jeg holder kurs i JavaScript og TDD med JavaScript via ProgramUtvikling AS, neste gang i april.

Utover all denne jobbinga er jeg en ihuga filmfan, og jeg spiller gitar i death metal-bandet Execration. Litt variasjon må til.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

La oss ta kåmpjutern først. Jeg hadde tidligere flere maskiner, men de siste par åra har jeg strebet etter stadig mindre context switching, så nå har jeg kun én maskin som jeg bruker både på jobb og hjemme.

Maskinen det er snakk om er en Lenovo Thinkpad T400s, et fantastisk stykke laptop. Den har en 14.4” skjerm med 1440x900 oppløsning - viktig. I tillegg er den utstyrt med en SSD, som er den mest signifikante oppgraderingen av utstyr jeg har gjort siden… siden jeg kan huske. Maskinen er også overraskende nett og lett og har et fint tastatur som er mykt og godt å skrive på.

Hjemme bruker jeg kun laptopen. På jobb har jeg også en (relativt ny) Nec Multisync 26” skjerm. Den er svær, har svart ramme (noe jeg liker) og er lyssterk og behagelig å jobbe med. I tillegg har jeg et 100 kroners Logitech-tastatur - et sånt flatt et som bråker noe veldig. Jeg elsker det tastaturet. Jeg har også en Logitech-mus. Litt usikker på modellen, men den er ganske liten, men ikke for liten. Kan være en M705. Også veldig fornøyd med den.

På hodet har jeg alltid et headset. På jobb bruker jeg stort sett mine Koss Porta Pro, som jeg liker for sine perverse bassmengder og, vel, portabilitet. Det er også disse som underholder meg til og fra jobb. Hjemme har jeg litt mer krem, det er det nemlig Beyerdynamic DT770 Pro som gjelder. Du kan spørre hvorfor jeg ikke bruker disse - som åpenbart har best lyd og best komfort - også på jobb, og svaret er at jeg er redd for å ødelegge magien. Jeg nyter å kunne komme hjem til noe som er litt annerledes - noe som er litt mer behagelig, og er redd for at DT-ene blir for hverdagslige… Vi får se om det snur seg snart, de er veldig gode.

På telefonfronten har jeg akkurat bytta ut en treig og sliten HTC Hero med en helt utrolig fet HTC Desire HD. Den er svær - Fisher Price-svær - har en veldig lekker skjerm og er responsiv så det holder.

Ellers nevnte jeg jo at jeg spiller gitar, og da er det ikke mulig å la være å nevne at jeg nylig fikk meg en ny Fender Jaguar, som er gitaren jeg har drømt om siden jeg gikk på ungdomsskolen. Også veldig fornøyd med den, og gleder meg veldig til å bruke en tradisjonell surf/punk-gitar til å spille death metal.

Og hva slags software?

OS: Ubuntu. Vel, Linux Mint akkurat nå, men det er jo Ubuntu det også, bare med litt ekstra bling på toppen. Har brukt Ubuntu siden 2007 og er stort sett veldig fornøyd med det, selvom jeg ikke har digga alle tingene de har gjort med UI-et i de siste par releasene. Mistenker at jeg snart hopper på en annen distro, kanskje Debian eller Gentoo, ettersom Ubuntu har flere tilsynelatende skumle endringer i vente.

Utover OS-et bruker jeg i all hovedsak 5 andre apper: Emacs, Gnome Terminal, Chrome, Rhytmbox og Spotify. Både Emacs, terminalen og nettleseren min er apper som det nesten ikke er grenser for hva kan gjøre, så jeg foretrekker å løse problemer med dem så langt det går. Bruker jo såklart noe mer software, men dette er de appene jeg må ha, resten (feks Gimp eller Pidgin) brukes ikke like ofte, og jeg har ikke et spesielt forhold til dem. Jeg skulle gjerne kunne si at Firefox er min “browser of choice”, ettersom jeg er stor fan av Mozilla og det arbeidet de gjør, men Chrome er rett og slett bare bedre fortsatt. Håper jeg kan bytte tilbake til Firefox 4 når det kommer offisiell Ubuntu-pakke (versjonen rett fra Mozilla sliter med font-rendering på Ubuntu).

På telefonen er det et tilsvarende sparsomt sett med apper som er i bruk. Det er såklart nettleseren, den bruker jeg nok mest. Android sin nettleser er en ener på mobilplattformen blant det jeg har sett. Den er den eneste som automatisk reflower tekst sånn at det passer innenfor skjermen, og man trenger omtrent aldri å scrolle horisontalt. Dette koblet med den gode skjermen på Desire HD-en gjør at jeg nå foretrekker telefonen fremfor iPad-en til surfing. Utover browseren bruker jeg Tweetdeck til Twitter, Google’s Gmail til mail, Spotify og Osloruter (laget av min kollega, Marius Mathiesen) i ny og ne. Kart bruker jeg forresten også ganske ofte. Den nye Google Maps-appen med vektorgrafikk, 3d-bygninger rotering osv er veldig veldig tøff.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Drømmeutstyr? Jeg er ikke noen utprega hardware-entusiast, så det beste jeg kommer opp med i farta er mindre oppgraderinger av eksisterende utstyr… Uendelig med batteri på telefonen, bedre batteri, mer og raskere disk+ram+cpu på laptopen, to eksterne skjermer og DT-sett på jobb hadde vært fint.

En ting jeg har fablet om av og til er en Apple-maskin (hardware) som var bygget for å kjøre Linux. Apple har god hardware, solide greier, bra batteritid osv, men jeg hater softwaren deres, så å bruke nåværende tilbud er uaktuelt. Det er kanskje litt fantasiløst, men jeg er i grunnen relativt fornøyd som jeg har det.