Anders Sveen
Utvikler og teknisk coach
Hvem er du, og hva holder du på med?
👋 Jeg heter Anders og jobber som teknisk coach, mentor og utvikler. Jeg har jobbet i 20 år, og vært både konsulent og fast ansatt. De siste 6 årene har jeg brukt i start up-verdenen med Porterbuddy (senere Instabox, så Instabee) og ZTL Payments.
Nå jobber jeg for meg selv og hjelper team med å levere verdi til sluttbrukere så ofte og effektivt som mulig. Det er så mange ting som blir enklere når teknologien spiller på lag og når endringer er små og skjer ofte. 🚀
Jeg har alltid vært engasjert i smidig utvikling, DevOps og prosesser rundt koden. Fordi je3g vil ha enklest mulig hverdag, og kort vei for å levere verdi til brukerne. Det morsomste jeg har vært med å utvikle har alltid vært i direkte kontakt med brukerne. Da kan vi sammen bryte opp og lage smarte løsninger på reelle problemer.
Ved siden av jobben leker jeg litt med hjemmeautomatisering (Home Assistant) og 3D-printing (Flashforge Adventurer 3). Utrolig gøy å sette sammen ting som fungerer i hverdagen, enten det er automatisering av låser og lys, eller 3D-printet og tilpasset holder til parasollen på terrassen. Det blir som regel ganske bra, men de hjemme er ikke veldig imponert når jeg innfører feil i temperaturstyringen og det blir for kaldt. 🥶 Skulle gjerne fordypet meg mer i alt, men dagene har ikke nok timer.
Hva slags hardware og dingser bruker du?
Laptopen min er en Lenovo Thinkpad P14s med Ubuntu Linux. Jeg har sverget til Lenovo i mange år, men denne er jeg ekstra fornøyd med. Det er første gang jeg har handlet noe fra P-serien, og er veldig glad for at den bare er litt tykkere og tyngre enn T-serien. Jeg har testet Mac en gang i tiden, siden alle skryter så mye av det. Men det var ikke for meg. 🤷
Mobilen min er en Google Pixel 7, og jeg har brukt Pixel i mange år. Ok prising (tips: sjekk grafen på Prisjakt og kjøp ny i februar-april etter lansering), fantastiske bilder og nyeste software med AI fra Google er helt fantastisk. Jeg er jo Google fanboy, så jeg har mye data i clouden deres som fungerer ekstra bra med Pixel telefoner. Spør meg hvor jeg var en dag etter 2014 en gang, og Google Maps har det i historikken. 😝
Når jeg sitter på en fast plass vil jeg aller helst ha en stor (43”) 16:9 skjerm i stedet for de brede skjermene. Fordelen med 16:9 er at de ofte ikke er så dyre og gir mye plass. Jeg blir som regel godt synlig i landskapet, med den største skjermen. Eventuelt ikke så synlig, fordi jeg forsvinner bak den.
Jeg har et kjempegammelt Logitech UltraX keyboard som jeg har med meg når det passer. Det slutter aldri å fungere, og er minimalistisk (dedikert play/pause knapp) med god respons på tastene. Jeg liker ekstern mus og bruker som regel Logitech MX Master 3S som jeg synes er veldig behagelig. Jeg kjenner at jeg har litt lyst på å sette meg inn i mekaniske keyboards, men har rett og slett ikke kapasitet til å dykke ned i det kaninhullet.
Siden jeg holder litt presentasjoner (jeg skal snakke på JavaBin i August, JavaZone i september og Hello Stavanger! i oktober) har jeg også en Logitech Presenter sammen med masse andre dingser og kabler i sekken som jeg sjelden trenger. USB-C GAN lader med minst 100w er et must, men det er nok sjelden jeg får bruk for HDMI blindpluggen, eller den ekstra 7” touch skjermen jeg har med meg. Wacom Tablet trodde jeg også at jeg trengte en gang, men den ble bare liggende i sekken og ødelagt fordi jeg dro den med rundt hele tiden.
På hjemmebane har jeg liggende alt for mange dingser som jeg trodde jeg skulle få tid til å jobbe med. Noen ESP32 boards, led matriser, led strips, sensorer og en haug med Zigbee devicer som er koblet mot Home Assistant på en Raspberry Pi.
Jeg har mange venner som er veldig interessert i kaffe, så jeg er litt miljøskadet der. Selv om jeg drikker det meste, setter jeg veldig pris på en god kopp. Jeg brygger helst gode ting på Chemex eller Aeropress og får jevnlige forsyninger av gode bønner fra hele skandinavia gjennom Kaffebox.no. Bønnene kvernes på en Wilfa kaffekvern som ifølge de kyndige er bra nok. I hvert fall til den prisen. 😉
Og hva slags software?
Siden jeg er fan av sterkt typede språk (Kotlin 💓) og helst jobber med utvikling, er jeg helt avhengig av IntelliJ IDEA for koding. Når IDEet ditt skjønner typene og kompilatoren fjerner tvetydighet, gir det en veldig fin mulighet til å navigere koden og skjønne konsekvensene av endringer (sjekk Call Hierarchy og refactoring hvis du ikke bruker det). Visual Studio Code har heldigvis fått flere av disse tingene etter hvert, så sjekk funksjonaliteten der hvis du bruker det. Men editorer er som regel et lite hakk under IDEA. Jeg sverget til Eclipse i gamle dager og savner fortsatt noen ting derfra, men det havnet for langt bakpå. Siden jeg får det meste jeg trenger ut av IDEA så bruker jeg Sublime Text av gammel vane som avansert tekst editor.
Som tidligere nevnt, bruker jeg Google til mye. Så der har jeg bilder, mail, dokumenter og kalender. Dropbox holder fortsatt på en del filer som også er dokumenter og annet. Logseq er et spennende prosjekt som jeg bruker til oppgaver og notater. Der kan man linke og tagge på tvers så sammenhenger kan finnes igjen. Det er vel produkt nummer hundre jeg tester for å holde orden på alt jeg tenker på. Men en av de som har holdt seg lengst. 😀
Jeg bruker terminal til (litt for?) mye, så der er oh-my-zsh essensielt. Jeg har forsøkt meg på dotfiles, men jeg trenger en opprydning i ny og ne. Jeg forsøker heller å holde oppsettet ganske minimalistisk for å kunne bytte maskiner lettere. SDKMan, NVM og Docker hjelper meg å holde orden på utviklingsmiljøene. Burde sikkert brukt ASDF. ULauncher hjelper meg å automatisere enkelte ting som jeg trenger mange steder, f.eks. å ta et kjapt notat i Logseq.
1Password sørger for at jeg kan ha unike passord og sikker pålogging. Jeg har forsøkt å innføre det i familien også, men med begrenset suksess. 😉 Authy for 2-faktor med backup.
Spotify surrer med musikk, Slack lar meg kommunisere med mange forskjellige communities og Beeper samler en del forskjellige kommunikasjonskanaler. Rescuetime holder meg oppdatert på hvor mye tid jeg faktisk bruker i møter og andre ting, og Toggl Track hjelper meg med timelister.
Jeg poster ting på X, Mastodon, Bluesky, Threads og Linkedin. Etter kaoset med X og oppdeling i masse nettverk så har det faktisk blitt mest på Linkedin. Når jeg blogger, poster jeg på min egen Wordpress blogg, og kryssposter til Medium.
Jeg er sannsynligvis Nord-Europas største Heroku fan, og har kjørt med det i produksjon lenge. Så jeg bruker gjerne Heroku, men etter at de tok vekk gratis abonnementet har jeg gått over til Digital Ocean og Fly.io for diverse ting. Jeg liker app-modellen (kjør app fra Git repo) uten at du må sette opp masse services og ingresser i YAML. Det er ihvertfall et fint sted å starte, så kan du gå videre når du trenger det. Skal jeg ha noe i produksjon vil jeg bruke New Relic for monitorering. OpenTelemetry er et gratis alternativ og er blitt mye bedre, men sist jeg sjekket var det en del mer styr enn det er med New Relic.
Hva er drømmeoppsettet ditt?
Jeg tror ikke det eksisterer. Det blir alltid noe trøbbel. Mye av det jeg har på software fungerer ganske bra, men skulle jeg fablet og ønsket meg noe; så tror jeg det kommer tett opp på oppsettet til Daniel Heinemeier Hansson (han har gått over til Linux) som jeg mistenker er dritdyrt og litt fiklete. Stor skjerm, supert kamera, mic og headset som bare alltid virker. Tegnebrett som fungerer fint sammen med diverse whiteboards online.
Og så kunne jeg gjerne tatt hjemmekontoret hans med utsikt over Malibu i stedet for roterommet mitt. Selv om jeg foretrekker å være på kontoret, er det mulig jeg hadde blitt mer hjemme der. 😉🌴