Ram Yoga

Interaksjonsdesigner og brukervennlighetsrådgiver


Hvem er du, og hva holder du på med?

Jeg heter Ram Yoga og jobber som interaksjonsdesigner og brukervennlighetsrådgiver i konsulentselskapet Steria. Her jobber jeg primært i store prosjekter i offentlig sektor. Jobben min er å forstå hva brukerne trenger og passe på at vi lager løsninger som fungerer for målgruppen og de oppgavene brukerne skal løse. Jeg jobber med alt fra design av konsepter (ofte på papir) helt opp til å lage interaktive prototyper og utforme grafisk design.

Jeg har også vært ivrig arrangør av faglige treff, seminarer og konferanser innen User Experience (UX) - feltet gjennom Dataforeningen. I tillegg er jeg selv en ivrig kurs- og foredragsholder.

På fritiden er min store lidenskap fotografi.

Jeg er et skikkelig netthode og stor tilhenger av delingskultur. Jeg har lært masse av andre gjennom internett. Jeg mener vi alle kan lære av hverandre, og at vi raskere vokser og blir flinkere når vi deler våre erfaringer og gir hverandre konstruktiv kritikk.

Jeg twitrer som @ramyo og blogger om fagting på brukskvalitet.no. Bildene mine finner du på ramyoga.com eller Flickr.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Når jeg ikke sitter foran en datamaskin er nok iPhonen min (en 3GS) den enheten jeg bruker mest. I likhet med da jeg fikk fast bredbåndsoppkobling har iPhonen endret (internett)vanene mine i stor grad.

På jobb bruker jeg en Lenovo Thinkpad T500 fra 2009 med Windows 7. Den er rask nok, men er for stor og tung. Da jeg bestilte den ville jeg ha en maskin med mye skjermplass og god ytelse, siden jeg jobber mye på den. Men siden jeg deler tiden min mellom flere kunder må jeg alltid drasse på maskinen. Sammenliknet med MacBook Proen jeg har hjemme er den alt for tungt og klumpete. Neste maskin blir nok en mindre modell.

Hjemme har jeg en 2009-modell 15” MacBook Pro 2.66GHz Core 2 Duo, med 8 GB RAM og 500 GB HD. Skjermen er så klart matt, siden jeg jobber med foto. Jeg har hatt laptoper helt siden 2004 og veldig fornøyd med det. Da kan jeg ta med maskinen over alt, og fordi jeg ikke har hatt egen kontorplass i leilighetene jeg har bodd i, har jeg ikke hatt mulighet til et stort desktop-oppsett. MacBook Proen har vært en flott maskin, men jeg skulle gjerne hatt mer ytelse. Det hjalp å oppgradere fra 4 GB RAM til 8 GB (å kjøre Lightroom og Photoshop med flere 21 megapikselbilder krever sitt). Jeg har en stund fundert på å erstatte CD-ROMen med en SSD ved å bruke en MCE Optibay. Da ville jeg fått ytelsen til en SSD + kapasiteten til en harddisk, men enn så lenge har jeg ikke somlet meg til å gjennomføre det prosjektet.

Etter at vi flyttet har jeg fått meg eget kontor igjen. Da har jeg omsider fått meg en svær skjerm. Valget falt på en Dell Ultrasharp U2711. Jeg hadde egentlig lyst på en Apple LED-skjerm, men siden jeg bruker skjermen til foto var kravene masse skjermplass, matt skjerm og uvidet fargerom. Fotoene mine tar seg helt annerledes ut i stort format og det er langt mer behagelig å jobbe med så mye plass. Jeg er veldig fornøyd med U2711-en og skulle gjerne tilbrakt mer tid foran den. Baksiden er at laptopen ikke blir så mobil med alle kablene koblet til. Er litt misunnelig på Thunderbolt-koblingen på de nye Apple-skjermene…

På hjemmekontoret har jeg nå pensjonert mus til fordel for en Magic Trackpad. Jeg unngår mus etter problemer med musesyke for noen år siden. Trackpads fungerer bedre for meg. Når jeg trenger presisjon bytter jeg til min Bamboo Pen & Touch.

Jeg er nesten religiøst opptatt av backups. Jeg har opplevd harddisker kræsje flere ganger, så jeg har jobbet en del med å få til et system som skal fungere godt. For meg betyr det at det må være enkelt å kjøre backup, det må være pålitelig og det må kunne skalere. Det er en utfordring når du har mer enn 600 GB med foto og video som skal tas vare på. Dessuten øker størrelsen på biblioteket mitt med mer enn 100 GB hvert år. Jeg har en strategi med onsite og offsite backup. Onsite har jeg en Drobo. Dette er arkivdisken min og inneholder for tiden 3x 1TB disker + 1x 2TB disk. Netbackup fungerer dårlig med så store datamengder, så offsite backup gjør jeg manuelt. Til det bruker jeg flere løse 3,5” harddisker. Jeg kloner både arkivdisken og bootdisken i MacBook Proen. De løse diskene kobles til gjennom en Voyager Q Quad hard drive dock. Disse løse diskene roterer jeg offsite. Jeg pleide å bruke eksterne Lacie D2-disker, men det var dyrt og jeg vokste fra diskene raskt. Dette er en mer skalerbar løsning, som også er langt rimeligere. Jeg bruker Crashplan for å ta backup av familiens andre maskiner til min egen Drobo. Vurderer nå å prøve norske Jotta for offsite backup. Forhåpentligvis er hastigheten dit bedre enn Crashplans servere i USA.

På kamerafronten jobber jeg med et Canon 5D Mark II, et fullformatskamera som jobber godt med lite lys. Kameraet har jeg tilpasset min arbeidsstil. Jeg har påmontert batterigrep for bedre balanse og ergonomi. Jeg har også funnet ut at jeg tar flere bilder i portrettformat når jeg har på batterigrepet. Jeg har droppet standard kamerareim til fordel for en Luma Loop fra Luma Labs. Det er en kamerareim som er ute av veien når den ikke brukes og som fungerer som en rifle-slynge, dvs at kamerat hviler på overkroppen og er svært lett tilgjengelig fra hvilestilling. Jeg har byttet ut øyemusling til en Hoodman Hoodeye for å blokkere ut lys bedre. Nå vurderer jeg å bytte mattskive, siden jeg i 90% av bildene mine skyter med optikk som er raskere enn f/2.8 og standard mattskiver sliter med den lave dybdeskarpheten jeg jobber med (normale mattskiver gjengir ikke lavere dybeskarphet enn f/2.8). Jeg oppgraderte fra mitt trofaste Canon 50D, som jeg har beholdt som backup og kamera 2 (veldig kjekt om du skyter bryllup eller skal ta timelapse). Jeg har lagt mer penger i objektivene enn i kamerahusene, men siden jeg elsker fast og rask optikk er det for det meste min Canon 50mm 1.4 som er montert på kameraet. En liste over mesteparten av fotoutstyret mitt finnes på Flickr-profilen min

I tillegg til laptop og iPhone har jeg iPad (1. generasjon) til sofasurfing, lesing og spilling. Jeg kjøpte egentlig iPaden mer fordi jeg var nysgjerrig på tablet-faktoren, og fordi jeg ser det som relevant å være oppdatert på interaksjonsformer. Jeg trengte overhodet ikke iPaden. Men den har i stor grad tatt over for MacBook Proen for fritidssysler og bruk i sofaen. Jeg bruker nå mest MBP-en til “seriøs” moro som foto og til kontorting.

Jeg har også en Apple TV 2nd gen. På den kjører jeg amerikansk iTunes konto, noe som gjør at jeg kan leie filmer og kjøpe TV-shov fra USA. Det fungerer utmerket med gavekort fra eBay. En annen fordel med Apple TV-en er at det er superenkelt å vise bilder på TV-en, noe jeg selvfølgelig bruker den mye til.

Og hva slags software?

Hadde jeg kunne velge jobbmaskin hadde jeg valgt en Mac. Jeg føler meg bare mer komfortabel der, selv om jeg brukte Windows eksklusivt 1995-2004 (før den tid var jeg die-hard Amiga-entusiast).

Siden jeg veksler mellom Windows, Mac OS og iOS prøver jeg å bruke en del programvare som har gode klienter på alle plattformer. Selv om jeg digger web, så foretrekker jeg å jobbe i dedikerte klienter.

Jeg benytter meg av Getting Things Done-metoden og bruker for tiden Outlook og Simplenote for dette. I tillegg har jeg Evernote til andre notater som serienummer og ideer til fotografier mm. Til alt annet bruker jeg Dropbox (for et fantastisk produkt!)

Jeg starter alltid designarbeid med papir (helst A3) og tusj. Jeg synes dette fungerer best for å generere mange ideer. I likhet med Johannes synes jeg Sharpies er de beste tusjene. Whiteboard fungerer også fint.

Deretter rentegner jeg ofte de beste ideene som skisser. Her har jeg brukt mye forskjellig, men Powerpoint og Visio (med egnede stensilsett) kanskje mest. De siste tre årene har jeg nesten utelukkende brukt Balsamiq Mockups. Det er et svært rimelig, enkelt og kraftig verktøy for skissing. Jeg har til og med kjørt brukertester i interaktive prototyper i Balsamiq. I det ene prosjektet jeg jobber i nå bruker vi det med en Confluence-plugin, slik at vi kan redigere skisser direkte fra Wiki — veldig effektivt.

Hva som skjer videre er avhengig av prosjektet. Jeg kan f.eks. bruke mindre tid på skissene i Balsamiq og heller gå rett til å kode HTML og CSS, og lage grafikk til en interaktiv HTML-prototype. Da vil jeg typisk bruke en del av elementene inn i det ferdige systemet. For grafikkarbeid bruker jeg Adobe Photoshop. Jeg har brukt Photoshop siden slutten av 90-tallet, så der føler jeg meg godt hjemme, selv om jeg ikke lenger gjør alt designarbeid i Photoshop.

For foto er det Adobe Lightroom som gjelder. Jeg digger rett og slett den programvaren! Da jeg kjøpte mitt første speilrefleks samlet jeg bildene i iPhoto, men jeg skjønte fort at det ikke egnet seg for den mengden bilder jeg begynte å ta. Når du kommer hjem fra en shoot med flere hundre bilder, eller du har 30 bilder av samme motiv i litt forskjellige vinkler og eksponering trenger du å jobbe effektivt for å kaste de dårlige bildene og velge de som har lyst til å bruke videre. Lightroom er i så måte veldig effektivt og har latt meg lage en arbeidsprosess som fungerer godt for meg. Så det var arbeidsflyten som solgte meg på Lightroom. Når det i tillegg er så bra som “digitalt mørkerom” og til etterarbeid, så er det bare et pluss. Det er blitt sjeldnere og sjeldnere jeg trenger å ta turen over til Photoshop. Det er kun når jeg skal kombinere flere eksponeringer, eller gjøre litt mer avansert retusjering at jeg trenger å bytte over til Photoshop.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Selv om jeg anser meg som gadget-glad, så prøver jeg å ha færrest mulig enheter, men enhetene må fungere til sin bruk. Dessuten vil jeg ha maskiner som bare virker. Tidligere bygde jeg mine egne maskiner, men jeg vil heller bruke tid på å jobbe. Det blir uansett nok fikling har jeg funnet ut. :-)

For en PC ønsker jeg meg:

  • Fabelaktig ytelse og lagringskapasitet
  • Backups som “bare virker” over alt, også for mine store datamengder
  • Nettverk tilgjengelig hvor som helst
  • Lite og smekkert
  • God ergonomi
  • Mulighet til å få stor skjerm hvor som helst (tenk å kunne få opp en 27” hvor som helst!)
  • Minst 16 timers batterikapasitet (morgen + på toget + arbeidsdag + på toget + kveld, lading om natta)