Kjetil Birkeland Moe

Utvikler, designer og pianist


Hvem er du, og hva holder du på med?

Siv.ing maskin anno 2010. Jobber i subseabransjen - begynner i ny jobb hos GE Energy 2. januar. Gjør i tillegg webutvikling, 2D-design og pianistoppdrag etter offisiell arbeidstid.

Hva slags hardware og dingser bruker du?

Jobb-pc’en er en Lenovo T410. Den er jeg generelt misfornøyd med, mest pga at den har Fn-tasten der Ctrl-tasten vanligvis er, og fordi den kjører Windows XP. OS’et gjør den deprimerende treg, på tross av i5-prosessor.

Hjemme bruker jeg en Acer Travelmate 6292, kjøpt den gang MPX ikke var under Komplett-paraplyen. Men den har vært oppgradert en rekke ganger og bruker nå 1TB intern harddisk og maks minne (4 GB). Til skrivebordsarbeid er den montert på dockingstasjon, tilknyttet to skjermer, Wacom Graphire tegnebrett og et Sony CMT-C5 kompaktanlegg med aktive høyttalere.

Har ingen nettbrett, men en Samsung SGH-i600 “blackjack” fra 2007 som kjører Windows Mobile 6. Den har Wifi og HSDPA, så nettilknytningen er fremdels på høyden. Hovedproblemet er at nettaviser ikke kommer i “light”-versjoner lengre. Så etter at Media Norge-avisene lanserte “forbedrede” nettaviser tidligere i høst som mangedoblet nedlastingsmengde per side, er det bare Dagens Næringsliv, Teknisk Ukeblad og Dagbladet, samt Time Magazine og CNN som er reelle nyhetskilder. Har lenge tenkt at min neste telefon skulle bli en Android (med Cyanomod - og unngå potensielle Carrier IQ-skandaler), men i den nye jobben er det visst iPhone som gjelder.

Har i tillegg en hjemmeserver (Dell Dimension 4400) som server musikk til stereoanlegget i stuen, og som jeg kan streame fra når jeg er på jobb eller reise. Denne ble kjøpt i 2002 og fungerer naturligvis svært dårlig som skrivebords-pc 10 år senere. Fra 2008 har den blitt brukt som hjemmeserver. Jeg har i tillegg bygget et temperaturloggings- og styringssystem i leiligheten, som kjøres fra denne serveren. Komponentene til temperatursystemet kommer fra Omega.com og Phidgets, og er tilrettelagt slik at temperaturer kan overvåkes og reguleres fra et web-/mobilgrensesnitt. Her finnes også en komponentbygget 4-kjerners “arbeidshest” som jeg kan kjøre aerodynamiske simuleringer på (CFD), men denne er bare unntaksvis slått på.

Bærbar musikk nytes på en Cowon D2, delvis pga filformatet som musikksamlingen er lagret i. Mer om det i neste avsnitt. Brukes gjerne med et par nette Sennheiser CX-300 ørepropper, som både gir god støyreduksjon og flott lyd.

Til musikalsk utfoldelse benyttes et Jacob Knudsen trøorgel fra 1923 og en Yamaha S-80 stage synthesizer med tilhørende Genelec monitorer.

Har siden 1997 hatt en Leatherman Micra på nøkkelknippet til å bistå ymse forefallende arbeid.

Skal jeg arbeide på datamaskinen over lengre tid, sitter jeg helst på en Variér balans. Den blir jeg aldri sliten av å bruke - og det er antageligvis fordi man kan veksle mellom mange forskjellige sittestillinger. Opprinnelig en funkis-stol fra 1979, men selges idag som et designmøbel. Faktisk er ingenting forandret ved den på disse snart 32 årene. Man kan kjøpe et nytt stolsete og fremdeles bruke de opprinnelige skruene til å feste det med. Akkurat dét er en tankevekker - at sånt faktisk finnes, når det meste som selges idag er av typen bruk-og-kast, eller i det minste inkompatibelt etter 4 år.

Og hva slags software?

På min bærbare pc bruker jeg Windows 7 og Fedora. Adobeprogrammer fungerer best på Windows, mens utvikling og programmering synes jeg er best på Linux, og Mac har aldri vært et alternativ sett i et kost/nytte-perspektiv. F.eks når det er snakk om overføring av filer mellom servere, så er integrasjonen av ftp/SSH i vanlig filutforsker mange lysår bedre i Nautilus (Linux) enn hos Windows, selv i versjon 7. Jeg så meg for øvrig nødt til å bytte fra Ubuntu til Fedora nå i høst, da det nye Unity-grensesnittet hos Ubuntu rett og slett er for dårlig. I tillegg har Fedora et mer intelligent oppdateringssystem som kun laster ned forandringene (patchene), mens man hos Ubuntu må laste ned hele programvarepakker på nytt. I de tilfeller jeg bruker Windows, har jeg samtidig installert Virtualbox for å kunne kjøre eventuelle Linux-distroer.

Ett av de viktigste tilleggene i Fedora heter “open-terminal”, som gjør at man kan åpne et terminalvindu i mappen man står i, hvis man da allerede er tilkoblet en Ftp/SSH-server og viser innholdet i mappen. Dette gjør arbeidet mye mer effektivt.

Et annet program heter gparted, og er et partisjonsredigeringsverktøy. Ønsker man f.eks å øke kapasiteten på datamaskinen ved å kjøpe en harddisk med mer plass, kan man bruke “gparted” til å kopiere partisjoner fra gammel harddisk til den nye. Og slik får man svært kort nedetid, da man ikke behøver installere operativsystemet på nytt. Dette gjelder både for Windows og Mac-brukere. I gamledager (XP-dager) ønsket man gjerne en nyinstallasjon for at man skulle få følelsen av at ting fungerte kjapt igjen, men med Windows 7 er ikke dette lenger noe must for ytelsen. Jeg har kjørt Windows 7 i 2,5 år uten å ha følt behov for å installere på nytt.

Ellers har jeg brukt Opera som e-postklient i mange år. Denne har svært god støtte for Imap og som gir tilsvarende push-funksjonalitet lik det man finner i MS Outlook/Exchange.

Jeg har alt av viktige dokumenter og godt over 50000 Nikon-bilder på laptopen, hvilket jeg ikke ønsker å miste. Så de siste 4 årene har jeg derfor benyttet meg av Mozy sin “online unlimited backup”. Dette er selvfølgelig for godt til å være sant, i alle fall med den prisen de har operert med til nå. Våren 2011 ble det ikke overraskende iverksatt en ny prislogikk, hvilket gjør mine 200GB backup voldsomt kostbart. Jeg er riktignok på en 2-års-avtale og som utløper først våren 2012. Men da kommer jeg til å bytte leverandør til Backblaze. De har også en veldig interessant og ærlig forklaring på hvorfor de kan gi gode priser.

Ellers har jeg rippet store deler av musikksamlingen til raddis-formatet Ogg Vorbis (og ikke mp3). Denne spiller jeg av via streamingprogrammet Rygel, som transcoder på direkten til et lesbart format for Sony Bluerayspilleren i stuen, som på sett og vis er mediasenteret. Ogg Vorbis er vesentlig bedre enn mp3 når det kommer til kvalitet per kilobyte - som nok er grunnen til at selveste Spotify har valgt dette til sin tjeneste. Men så er det en grunn også til at jeg ikke velger Spotify, og det er utvalget. Og til en viss grad prisen. Samt at jeg kjører Windows Mobile 6. På reise benytter jeg riktignok Ampache til å streame musikken fra hjemmeserveren.

Når det kommer til nettlesere, så har jeg i tillegg til Opera, både Firefox og Chrome installert. Før i tiden var “cross browser compatibility” viktig - da man kodet i <table> og ikke <div>. Sånt finnes ikke lenger. Men alle disse tre nettleserne er uansett bedre enn IE. Av disse tre er Opera den mest ustabile, når det kommer til f.eks Flash eller Java. Den har riktignok noen finesser, som at mellomromstast-rulling gjøres mykt og fint, og at man kan hente opp igjen vinduer man lukket ved et uhell. Firefox har derfor lenge vært hverdagsnettleseren. Men jeg observerer at jeg stadig oftere bruker Chrome, kanskje mest pga av stabilitet og minimalt visuelt dilldall.

Av virusbeskyttelse bruker jeg Sophos. Denne reduserer ikke ytelsen så brutalt som Norman og Symantec sine alternativer gjerne gjør.

Hva er drømmeoppsettet ditt?

Er ikke spesielt tilhenger av at absolutt alt må være trådløst, da blir det erfaringsmessig lite presist (svartid) og samtidig tregt – og sannsynligvis også skadelig hvis sendeeffekten skal økes tilsvarende. Det hadde vært fint om nye hus og boliger hadde rikelig med trekkerør i veggene, slik at man kunne sette opp kabler til f.eks nettverk og høyttalere etter eget ønske, og unngå at kabler synes langs lister og gulv (eller tak).

Men med tanke på komponenter og ytelse, så hadde det vært flott om f.eks programmer var enda raskere å starte opp enn idag. SSD-disker hjelper nok sikkert en del her.